1. Tűzoltási kiképzőcentrum BrandHÁZ megépítése

1.1 Tervezés

1.2 Építés

1.2.1 Bontási és földmunkák

1.2.2 Szerkezet kész állapot

1.2.3 Tető, ablak, folyosók kialakítása

1.2.4 Burkoló, asztalos, belső szerelvényezések, lakatos munkálatok.

1.3 Belső berendezés / „kulcsrakész” állapot

1.3.1 Tűzoltási technika felszerelése

1.3.2 Fűtő-, Klíma-,  Szellőző- és elektromos technika szerelési munkálatai.

 

2 Közös kiképzés

2.1 Kétnyelvű közös kiképzési anyag elkészítése oktatófilmmel együtt.

2.2 Közös gyakorlati tevékenység

 

 

3. PR tevékenység

3.1 Két projektkonferencia

3.2 Projekt tájékoztató prospektusai / Honlap

 

4. Projektmanagement

4.1 Projekt adminisztráció

4.2 Projekt értekezletek.

 

1. ponthoz:

A jelenlegi projekt a Burgenlandi Tartományi Tűzoltóiskolán megtervezésre és felépítésre kerülendő tűzoltási képző centrum „BrandHÁZ” tervezéséről és felépítéséről szól egy AT-HU projekt keretein belül.

Az új Tűzoltási kiképző centrum „BrandHÁZ” két objektumból állna: a tényleges kiképzőházból és egy kiszolgáló épületből.

 

Gyakorlóház:

A tervezett gyakorlóháznak olyan gyakorlási lehetőséget kell biztosítania, amely a mai korszerű építési módszereknek megfelelő helyzeteket tud szemléltetni. A tűzszimulációs objektumban a kiképzendő tűzoltók az első alkalommal találkoznak életszerű helyzetekkel és hőmérsékletekkel. Azonban a háznak a tapasztalt tűzoltóknak is gyakorlási lehetőséget kell, biztosítson. A kiképzés során azonban veszélyes helyzetek fordulhatnak elő melyek a tűzszimuláció azonnali megszakítását, teszik szükségessé. Ez a jelen pillanatban csak gázzal működtetett gyakorlóházakban lehetséges.

Ebből az okból gyakorlóház a DIN 14097-1

Tűzeseti gyakorló létesítmények) alapján kerül kivitelezésre és a gáz szimulációs berendezések pedig DIN 14097-2 (gázüzemelésű Szemléltető eszközök) alapján kerülnek üzemeltetésre, melyek a környezetvédelmi előírásokat figyelembe véve pontosan meghatározott gázmennyiséget és ártalmatlan színházi füstöt alkalmaznak, melyek az egyes szituációk megfelelő szemléltetéséhez szükséges. A szimulációk során keletkező káros anyag mennyisége kevesebb, mint egy családi ház fűtése során felszabaduló mennyiség és nem keletkezik semmilyen környezetszennyező maradvány anyag. A gyakorlók és felszereléseinek biztonsága e normák betartásával messzemenően biztosított. A futó tanfolyamok során a visszaállítási munkálatai egyes gyakorlati jeleneteknek egyszerűen megvalósítható.

 

Helységkoncepció:

A tűzgyakorló ház a burgenlandi tartományi tűzoltóiskola nagy gyakorlóterének lejtő felöli oldalán, kerülne felállításra. Azért, hogy a rendelkezésre álló terület megfelelően lehessen, hasznosítani a területet további 10m-rel meg kell nagyobbítani a lejtő felé.

 

Egy vasbeton épület kerülne megépítésre, pincével, földszinttel, első és második szinttel valamint féloldalasan kiépített tetőtérrel. Egy központi közműalagút biztosítaná egyes helyszínek szerelését. Egy központi biztonsági lépcsőház biztosítaná a függőleges szakaszolást és a beavatkozó állomány biztonságát. Külső vas erkélyek és acél lépcsők biztosítanák a kiképzők általi folyamatos felügyeletet a rögzítő és alkalmazó gyakorlatok során melyek nem a gyakorló helységekben, kerülnek megtartásra.

 

A vezérlőhelységből és a menekülő ajtóknál hőérzékélő kamerák segítségével lehet a gyakorlóhelységekben lévő szituációt megfigyelni, és lehetőséget adnak a kiképzőknek, hogy megfelelő utasításokat adjon, vagy veszély esetén beavatkozzon.

Vészmegszakító gombok minden ajtónál szolgálnák a biztonságtechnikai vezérlés irányítását, mint például: gáz-ki, világítás, vészszellőzés stb.

 

Tűzhelyszínek:

  • - Gépjárműtűz a pincébe
  • - Gázpalacktűz a pincébe
  • - Gázmérőóra a pincébe
  • - Eladópult tűz egy bolthelységben a földszinten
  • - Mérőóra tűz egy raktárhelységben a földszinten
  • - Konyhatűz (Fritőz, Páraelszívó, padló) konyhában a földszinten
  • - Teljes lángbaborulás egy megfelelő helységben elektromos „meleg ajtóval” 1 emelet
  • - Ágytűz egy hálószobában az első emeleten
  • - Tetőtér tűz a második emeleten
  • - Ipari tűz helyszín gázpalacktűzzel a második emeleti erkélyen.

Szervizépület

A tervezett gázüzemelésű gyakorlóház közvetlen közelében szintén a gyakorlótér lejtő felöli oldalán egy hozzátartozó vasbeton szerviz épület, kerülne felépítésre.

 

Helységkoncepció:

Két szinten a következő helységek kerülnének elhelyezésre, megépítésra: vezérléstechnikai helység a gyakorlóház üzemeltetési kezelő és felügyelő berendezésekkel, elsősegélynyújtó helység, oktatói szoba, öltöző és vizesblokkok a gyakorlaton résztvevők számára, két előadó terem. Szintén épülne egy kiegészítő helység a már meglévő légzésvédelmi központ részére és a hozzá tartozó kezelő- felügyelő pult is felújításra, kerülne. Szintén berendezésre kerülne egy Fitness teszt szoba végtelenített létrával, futószalaggal valamint telemetrikus berendezésekkel.

Szintén elhelyezésre kerülne egy raktárhelység a kiképzéshez szükséges anyagok tárolására, mint hordozható tűzoltó eszközök, a hozzá való műhellyel, egy raklapos tároló helység, egy raktár a gyakorló eszközöknek, mint gyakorlóbabák, ködfejlesztők, tűzszemléltető lámpák stb. valamint egy önálló raktár a gyakorlathoz szükséges éghető folyadékok tárolására.

 

2 ponthoz:

Közös kiképzési anyag előállítása

Közös gyakorlati lépések tervezése és a kidolgozott gyakorlatok végrehajtása.

 

3 ponthoz:

Tervezése és kivitelezése a projekt honlapjának valamint 1000 db projekt brossurának

A sajtótevékenység, a projekt nyitó- épület bemutató- és záró konferenciájának megszervezése

 

4 ponthoz:

Szakmai projektvezetés, Koordináció, szerződéskötés, Pénzügyi management, előremeneteli jelentések, projektzárás.