A tűzfészkek (tűzhelyszínek) kivitelezése.

Az egyes tűzfészkek és az ipari, valamint a lakberendezési tárgyak túlnyomó részben rozsdamentes acélból kerülnek kialakításra (modellezésre) és rendeltetésüknek megfelelően helyezik el őket az adott helyiségben.

A modellek tartalmazzák:

-    Minden összetevőt a gyújtáshoz és a megfelelő lángkép kialakításához.

-    Oltóanyag érzékelőket az oltóhatás érzékeléséhez, ha oltóanyag kerül bevetésre.

-    Kiegészítő modelleket szükség esetén összetettebb tűzesetek imitálására.

Az egyes helyszínek úgy vannak kialakítva, hogy a hozzájuk kapcsolódó program segítségével minél valósághűbb oltást tegyenek lehetővé. Ez azt jelenti, hogy a kijuttatott oltóanyag mennyisége mellett az oltás megfelelő kivitelezését is figyelembe veszi (időt és az oltóanyag kijuttatásának helyét és módját).

A hőmérséklet, az oltóanyag mennyisége és egyéb mechanikus tevékenység megfigyeléséhez megfelelő szenzorok kerülnek beépítésre.

A helyiségekben hőmérsékletérzékelők találhatók a maximális hőmérséklet ellenőrzésére, füstgenerátorok a látást korlátozó meleg műfüst előállításához és gázérzékelőkkel is fel vannak szerelve.

Minden belső tűzfészek a gáz biztonságos elégetésének érdekében el van látva a tűzfészken belüli kiegészítő levegő betáplálását biztosító rendszerrel.

Az égető és elszívó berendezések éppúgy garantálják a megfelelő égési folyamatot, mint szükség esetén a gyors füstelszívást és a tűz szimulációs helyszínnek a gyors lehűtését.

 

Az egyes helységekbe történő belépést (minden ajtónál) egy lámpa (zöld, ÜZEMKÉSZ felirattal) vezérli a füst és a hő függvényében. A belülről világító „Not-Aus” és „Not-Halt” gombok működtetése azonnal megszakítja a gyakorlat menetét és elzárja a gázbetáplálást is. A vezérlés úgy lett kialakítva, hogy egy vészleállító gomb működtetése után a lépcsőház a szimulációs helytől független, saját elszívó berendezése révén szellőzik ki.

A számítógéppel vezérelt épületet egyformán lehet a vezérlő helyiségből a mobil kézi vezérlő egységről és a felügyeleti helyiségből irányítani.

Az alkalmazott szoftver mind a szabadon programozott, mind a fixen beállított gyakorlatok kivitelezését lehetővé teszi.

 

Vezérlés:

A vezérlő helyiségből engedélyezik az egyes tűzhelyszínek használatát.

A szituációkat (mint például: tűzhely; páraelszívó; teljes lángba borulás) előre lehet programozni. Automatikus üzemmódban ezeket a tárolt programokat lehet elindítani és a gyakorlatokat során alkalmazni. Kiválasztás után a folyamatok az érzékelők segítségével automatikusan zajlanak.

 

Kommunikáció:

A kommunikáció 2 módon lehetséges:

1. Rádión

2. Telefonon

Kiegészítve ezeket megfigyeléssel a megfigyelő pontokról és az irányító központból.

 

Száraz és nedves felszálló vezetékek:

Lépcsőházanként kiépítésre kerül egy fali tűzcsap (gyakorlási céllal), mint oltóvíz vételi lehetőség csatlakozási helyekkel. Ezeket a tűzcsapokat nedves illetve száraz felszálló vezetékekkel lehet megtáplálni, külső rácsatlakozási lehetőségekkel.

 

Szellőztető rendszer:

A szellőztető-berendezés lehetővé teszi a tűzszimulációs helyszínek és a lépcsőház elkülönített üzemeltetését. A szellőztető rendszer fel van szerelve hőálló szellőztető eszközökkel, szellőzőcsatornákkal, zárlemezekkel, szellőzőráccsal, szabályozókkal, valamint tűzvédelmi csappantyúkkal van szerelve. A füstelszívó berendezés úgy került kialakításra, hogy a füsttel teljesen telített helyiségben 1 perc múlva tiszta látási viszonyokat (a személyek és a tárgyak felismerhetőek), 2 perc elteltével pedig füstmentességet biztosítson. A korábban tűzfészekként használt terem hűtését szolgáló rendszer légáteresztő képessége olyan nagy, hogy veszély esetén 60 másodperc elteltével a terembe bármiféle speciális védőfelszerelés nélkül be lehet lépni (min. 90-szeres légcsere).